Mag een Woo-verzoek meedere indieners hebben?

Kan een Woo-verzoek alleen ingediend worden door een individu? Of kun je met meerdere mensen samen ook een verzoek indienen? En moeten dit altijd ‘natuurlijke personen’ zijn of kan een organistie/bedrijf ook een Woo-verzoek indienen?

Een Woo-verzoek kan door meerdere mensen samen ingediend worden. Het is ook mogelijk om een Woo-verzoek ‘namens’ een organisatie/bedrijf in te dienen, maar let op: het indienen gebeurt dan door een gemachtigde (een natuurlijk persoon) van die organisatie of dat bedrijf. En dan zijn er 2 dingen om op te letten:

  1. Degene die het verzoek indient namens een organisatie/bedrijf moet gemachtigd zijn en het is verstandig om die machtiging meteen met het verzoek mee te sturen bij het indienen van het verzoek
  2. Die machtiging moet verlopen zoals vastgelegd in de statuten van de organisatie/het bedrijf en het is daarom verstandig om ook een kopie van die statuten en een uittreksel van het handelsregister (daar staat namelijk in wie de statutair bestuurders zijn) mee te sturen bij het indienen van het verzoek (en in de machtiging te verwijzen naar het artikel in de statuten waar dit geregeld staat)

Tot slot zijn er nog 2 overwegingen die je beslissing om wel/niet namens een organisatie/bedrijf het verzoek in te dienen zouden kunnen beïnvloeden:

  1. Voor beroepsprocedures (wegens niet-tijdig beslissen of later, na bezwaar) gelden hogere tarieven voor organisaties/bedrijven dan voor personen, dat kan al snel 150 euro schelen
  2. Aan de andere kant kan het als je voor bijvoorbeeld een bekende mediaorganisatie werkt, enig gewicht in de schaal leggen bij de behandeling van je verzoek

Een tussenoplossing is om wel te benoemen voor welk(e) (media)organisatie/bedrijf je werkt maar het verzoek niet officieel namens deze organisatie in te dienen.

In de Woo-generator hebben we deze verschillende opties ingebouwd, je kan daar ook even kijken hoe dat eruit ziet:

https://woo-generator.nl/NL/woo/Stap1

1 Like

Dank! Als je niet in dienst bent bij zo’n medium (maar wel voor ze freelancet), dan werkt zo’n ‘tussenoplossing’ denk ik niet, wel?

Je zou kunnen zeggen dat een tussenoplossing waarin je wel benoemt voor welk(e) (media)organisatie/bedrijf je werkt maar het verzoek niet officieel namens deze organisatie indient juist goed werkt voor freelancers. De overheid weet dan dat er een serieuze media-organisatie achter het onderzoek zit, die zich niet van het kastje naar de muur laat sturen.