Motivering Woo 8.8 terecht bij lopend proces omgevingsvergunning?

Een Woo-verzoek is ingediend bij de provincie met als reikwijdte (dank voor de Woo-generator) voor twee adressen in dezelfde gemeente:

Informatie

Er wordt gevraagd naar documenten met documentcreatiedatum in genoemd bereik [01-01-2020 tot 16-03-2025]:

  • Interne correspondentie en gespreksverslagen (brieven, e-mails inclusief bijlagen, sms’jes en berichten via bijvoorbeeld WhatsApp, Signal, Threema of Matrix);
  • Externe correspondentie en gespreksverslagen (brieven, e-mails inclusief bijlagen, sms’jes en berichten) tussen uw overheidsinstantie en derden, inclusief maar niet beperkt tot belanghebbenden, adviesorganen en overige overheden;
  • Memo’s, notities;
  • Rapporten, adviezen;
  • Conceptversies van bovengenoemde documenten.
  • Inclusief maar niet beperkt tot milieuvergunningen en/of natuurwetvergunningen, overleg of verzoeken hiertoe, en/of conceptversies.
  • Inclusief maar niet beperkt tot AERIUS-berekeningen en/of bijlages hierbij en/of conceptversies.
  • Indien auditinformatie door “lakken” vervalt: auditinformatie, verzendlogs en/of en verzendbewijzen individueel per bijbehorende document afgedrukt en geanonimiseerd bij elk document met weergave van tijdstippen en waar geanonimiseerd genummerde ontvangers.

Voor beide adressen wordt momenteel een omgevingsvergunning doorlopen. Hierbij geldt in beide gevallen dat de wijze waarop de milieu-effecten bepaald worden en goedgekeurd zijn door de gemeente mogelijk niet in lijn zijn met de wetten en jurisprudentie geldend op het moment dat dat beoordeeld moet worden. De gevallen verschillen wel serieus qua aantallen vee, maar betreffen beiden adressen op minder dan 1 km van zeer gevoelige habitattypen.

In het besluit wordt aangegeven dat men geen document openbaart over specifiek een van de twee adressen n.a.v. dit verzoek met als motivatie:

Voor de aangetroffen informatie over gelden andere wetten en regels. Namelijk artikel 3:11 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit volgt uit de bijlage bij artikel 8.8 van Woo. Dit artikel bepaalt dat ontwerpbesluiten en onderliggende stukken ter inzage worden gelegd, zodat belanghebbenden daar kennis van kunnen nemen en eventueel zienswijzen kunnen indienen. Uw verzoek betreft daarmee informatie die op een later moment beschikbaar komt via de wettelijk voor geschreven proces. Om deze reden wordt informatie over dit adres niet verstrekt.

Over het andere adres, dat momenteel ook in proces zit om te komen tot een omgevingsvergunning, worden wel documenten geopenbaard.

Ik kan de motivatie bij dat ene specifieke adres niet aansluiten bij mijn verwachtingen om twee redenen:

  1. De ontwerpbesluiten en onderliggende zullen mogelijk ter inzage liggen, maar ik zou niet weten waarom bijvoorbeeld geen interne correspondentie van de provincie over dit traject niet geopenbaard kan worden. Deze informatie kunnen opvragen via de Woo is toch juist het hulpmiddel voor partijen om de rechtmatigheid zelf te kunnen beoordelen? Dan zou de Woo serieus tekortschieten in het realiseren van een betere rechtsstaat.
  2. Ik kan het ook niet rijmen dat informatie over het andere adres, waar eveneens een ontwerpvergunning doorlopen wordt, wel geopenbaard wordt. Als het punt steekhoudend zou zijn, dan zouden beiden geweigerd worden.

Mijn vragen:

  • Wordt er vaker een beroep gedaan op Awb 3.11 op basis van Woo 8.8 om geen enkel documenten te openbaren als er een proces om te komen tot omgevingsvergunning doorlopen wordt?
  • Zal deze motivatie standhouden bij de rechter (omdat hij rechtmatig is) of is verstandig om hier bezwaar tegen aan te tekenen?

Artikel 8.8 Woo is altijd lastig. Dat artikel van de Woo plaatst documenten buiten bereik van Woo-verzoeken, voor maar liefst 96 ‘bijzondere informatieregimes’. Zie hier: Bijzondere openbaarmakingsregelingen | Expertisecentrum SPOON.

In die gevallen zijn andere regels dan de Woo bepalend voor de vraag of je recht hebt op informatie of niet. Het is dan zaak goed te kijken naar deze bijzondere regeling en je af te vragen:

  • is de bijzondere regeling echt van toepassing? Zo nee, dan is de Woo toch van toepassing
  • als de bijzondere regeling wel van toepassing is, is deze juist toegepast? Zo nee, dan misschien toch recht op de informatie, op basis van de bijzondere regeling. Zo ja, dan houdt het op.

Het wordt dan dus al gauw vrij specialistisch en ingewikkeld. Niet eenvoudig om 96 regelingen paraat te hebben :wink:

Wat mij in dit geval opvalt, en misschien kun je daar verder mee, is deze formulering in de Bijlage bij artikel 8.8 van de Woo: ‘de artikelen 3:11, 3:44, voor zover betrekking hebbend op de terinzagelegging van andere documenten dan beschikkingen

Dus de vraag lijkt: is artikel 8.8 hier wel van toepassing, als hier sprake is van een beschikking (een omgevingsvergunning)?

Verder dan deze lead kom ik even niet, maar in deze richting zou ik het Woo-besluit aan een inspectie onderwerpen. Succes!

Dank voor de reactie! Ik ga het voorleggen omdat in mijn verwachting niet alle stukken die geweigerd zijn betrekking hebben op een ter inzagelegging uit bijlage bij artikel 8.8 (de ter inzagelegging is al maanden geleden afgerond) dan wel tenminste aangegeven had moeten worden welke stukken wel/niet en waarom geopenbaard worden:

Algemene wet bestuursrecht: de artikelen 3:11, 3:44, voor zover betrekking hebbend op de terinzagelegging van andere documenten dan beschikkingen, 8:79, voor zover bij het bestuursorgaan berustende documenten zijn opgesteld als processtuk, …

Artikel 8.8 is interessante; had eigenlijk nooit bestudeerd anders dan in context van “politiewerk”.

Zodra er een besluit is na advies bezwaarschriftencommissie dan wel een herstelbesluit zal ik dit topic bijwerken.

1 Like

Als het niet al te laat is, als het ter inzage ligt, wellicht ben je gewoon belanghebbend en wil kan je er op grond van de Awb er kennis van nemen? Op de zaak betrekking hebbende stukken zijn alleen niet openbaar, dus je mag het niet zomaar zelf publiceren. Dan krijg je de volgende keer geen vertrouwelijke stukken meer.

@cgrjys Dank voor tip! In dit geval geen belanghebbende.

Terzijde: ik heb vandaag geleerd dat naast de Woo-verzoeken en reguliere informatie-vragen belanghebbenden recht hebben om stukken te krijgen in het kader van toezicht, vergunning en/of handhaving op basis van Awb 4:7 en 4:8, 7:4 lid 2 en 3:2 / 3:4. Wat ik niet wist, is dat je blijkbaar recht hebt op bijvoorbeeld (inzage in) stukken die een zelfgeïnitieerd handhavingsverzoek betreffen dat je raakt, bijvoorbeeld een sloopbon. Je hoeft daar geen Woo-verzoek voor te doen.