Vraag over openbaarmaking van milieu-informatie onder de Wet open overheid

Ja, ook voor milieu-informatie kunnen bepaalde uitzonderingsgronden gelden, maar dit zijn er wel minder dan bij informatie over andere onderwerpen.

De vraag wat milieu-informatie is wordt beantwoord in hoofdstuk 19 van de Wet milieubeheer.

Heel belangrijk hierbij is het verschil tussen milieu-informatie en informatie over milieu-emissies. Bij emissies moet je denken aan alles wat in het milieu terechtkomt of kan komen. Gevaarlijke stoffen, CO2, maar ook geluid of licht. Omdat dit direct raakt aan de leefomgeving en gezondheid van mensen is in het Verdrag van Arhus, waar Nederland partij bij is, afgesproken dat overheden hierover extra transparant moeten zijn.

Zodra het emissiegegevens betreft, zijn er daarom maar heel weinig uitzonderingsgronden van toepassing.

De uitzonderingsgronden van hoofdstuk 5 van de Wet open overheid zijn volgens artikel 5.1 lid 7 van de Woo namelijk niet allemaal van toepassing in het geval van openbaarmaking van informatie over emissies:

Artikel 5.1 lid 7 van de Wet open overheid:
‘Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op milieu-informatie die betrekking heeft op emissies in het milieu.’

Voor alle overige milieu-informatie zijn de uitzonderingen grotendeels van toepassing, behalve de volgende:

  • Vertrouwelijk verstrekte bedrijfsgegevens mogen alleen worden geweigerd als openbaarmaking ernstige schade aan een bedrijf tot gevolg zou hebben;
  • Milieu-informatie mag niet geweigerd worden vanwege ‘onevenredige benadeling’;
  • Weigering van persoonlijke beleidsopvattingen over milieu-informatie moet altijd worden afgewogen tegen het belang van openbaarmaking.