Mag het waterschap het beschermen van haar 'goed functioneren' inroepen om openbaar making van Plan Hagenbeek te voorkomen?

Wij hebben een ‘groot’ Woo-verzoek ingediend bij waterschap Rijn en IJssel (WRIJ). In het besluit op ons Woo-verzoek weigert het waterschap de gevraagde informatie openbaar te maken, op grond van drie verschillende weigergronden:

  1. Mag het waterschap zijn 'economische of financiële belangen' inroepen om openbaar making van Plan Hagenbeek te voorkomen?

  2. Mag het waterschap het beschermen van 'concurrentiegevoelige bedrijfs- en fabricagegegevens' inroepen om openbaar making van Plan Hagenbeek te voorkomen?

  3. Artikel 5.1 lid 2 aanhef en onder i van de Wet open overheid
    Het waterschap schrijft dat het van belang is dat perceeleigenaren vrijelijk hun verhaal kunnen doen en in openheid informatie en hun visie kunnen delen. Door het openbaar maken van de correspondentie tussen het waterschap en perceeleigenaren binnen het plangebied kan in de toekomst een drempel voor het delen van informatie worden ervaren.

Maar laten wij nu juist die perceeleigenaren zijn!

Wij zijn het met alle drie de weigergronden van het waterschap oneens en hebben daarom bezwaar ingediend door aan te geven dat dit niet klopt en de financiële gegevens en de correspondentie openbaar moeten worden gemaakt.

Hoe kan ik mijn bezwaar verder onderbouwen?

Van de drie weigergronden waar dit bestuursorgaan zich op beroept, bespreken we hier de weigergrond van artikel 5.1 lid 2 aanhef en onder b van de Wet open overheid:

Artikel 5.1. lid 2 Het openbaar maken van informatie blijft eveneens achterwege voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen de volgende belangen:

i. de economische of financiële belangen van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen, in geval van milieu-informatie slechts voor zover de informatie betrekking heeft op handelingen met een vertrouwelijk karakter;

Zie voor algemene informatie over deze weigergrond: Wat betekent de weigergrond ‘het goed functioneren van de Staat’ volgens de Wet open overheid?

Dit is een vrij uitgebreid kennisartikel, omdat deze weigergrond veel en niet altijd terecht wordt gebruikt.